Treba s kúpou alebo predajom ešte počkať?

V poslednom čase sa v médiách veľa komunikuje o situácií na realitnom trhu. Stretávame sa s názorom, že s kúpou alebo predajom nehnuteľností treba počkať. Je to pravda?

„Nedávno sme boli svedkami obdobia, keď realitný trh bol v rozkvete a predávajúci mal takmer voľnú ruku. Najvyššiu priemernú medziročnú zmenu cien nehnuteľností sme zaznamenali na jar 2022, navýšenie v priemere o 25,5 %. Veľa ľudí sa rozhodlo využiť možnosť výhodnej hypotéky a zvýšil sa tak tlak na cenu. Ceny nehnuteľností však v súčasnosti výrazne klesli. Národná banka uvádza štatistiku, kde ceny bytov zaznamenali pokles o osem percent. Národná asociácia realitných kancelárií uvádza pokles medzi 10 % až 20 % podľa regiónu. Súčasnosť sa teda zmenila, ale dá sa povedať, že dobré časy neprešli, ale skôr sa obrátili v prospech kupujúcich. Pozrime sa bližšie na to, prečo sme o tom presvedčení.

V prvom rade je dôležité pochopiť, že nákup alebo predaj nehnuteľností, je reakciou na potrebu ľudí a nie iba odzrkadlením stavu na realitnom trhu. Nezáleží až tak na tom, ako sa správajú úrokové sadzby hypoték a aké sú ceny nehnuteľností. Oveľa dôležitejšie je, čo ľudia potrebujú a čo ich pritom motivuje. Potrebu bývania rieši predsa každý. Aj keď dnes máme trh, kde prevláda dopyt a hypotéky sú drahšie, stále existujú dôvody, prečo je teraz ten správny čas pre kupujúcich.

Ceny sa začali stabilizovať a klesať. Ceny starších nehnuteľností sú výhodné a kupujúci má priestor na vyjednávanie. Okrem toho, trh ponúka väčšiu ponuku, čo znamená širší výber. Developeri tiež reagujú na nižší dopyt a ponúkajú rôzne výhody, ako je garantovanie nižšieho úroku na hypotéku. Prípadne hyporent, dáva možnosť prenajať si nehnuteľnosť na rok aj dva, a ak sa klient rozhodne nehnuteľnosť kúpiť, celú sumu zaplateného nájmu mu odpočítajú od kúpnej ceny. Alebo zahrnutie parkovacieho miesta či garáže v cene bytu. Kupujúci nemusia podliehať nátlaku, aby sa rýchlo rozhodli kvôli strate nehnuteľnosti iným záujemcom. Toto obdobie ponúka viac času na premýšľanie a dôkladné zváženie svojich možností,“ priblížili zástupcovia z Realitnej kancelárie DOM s.r.o.

A ako sa správať pri predaji?

„Nie je vhodné držať peniaze na účte v banke, kde pod vplyvom inflácie strácajú na hodnote. Tiež je mylná predstava, že s predajom nehnuteľností treba vyčkávať. Národná banka hovorí o ďalšom zvyšovaní hypotekárnych úverov. Predpokladá sa tiež, že z dlhodobého hľadiska budú ceny nehnuteľností v celej EÚ rásť. Oplatí sa preto uvažovať o kúpe bytu či domu v tejto dobe s predpokladom, že napríklad o tri roky dokážem získať lepší úrok.

Pri predaji je kľúčovým faktorom správna stratégia. To zahŕňa určenie optimálnej ceny a zabezpečenie kvalitného marketingu vrátane profesionálnej prezentácie nehnuteľnosti. V dnešnom prostredí, kde je dopyt po kúpe nižší, je dôležité, aby vaša ponuka vynikla a prilákala potenciálnych kupujúcich. Celkovo povedané, situácia na trhu nie je jednoduchá. Je to obdobie, ktoré prináša nové príležitosti, ale vyžaduje dôkladne zhodnotenie výhod aj nevýhod. Bez ohľadu na to, či ste kupujúci alebo predávajúci, dôkladná príprava a konzultácia s odborníkom môžu byť kľúčom k úspechu,“ pripomenuli predstavitelia Realitnej kancelárie DOM s.r.o.

Ilustračná foto. Zdroj: freepik.com